top of page
Search

MOŽE LI SE UBRZATI POVRATAK SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA NAKON OZLJEDE?

Updated: Mar 22, 2021

U posljednjem desetljeću natjecateljsko i rekreativno bavljenje sportom poprima posve novo značenje, intenzitet i težina treninga se značajno povećala što posljedično dovodi do sve većeg broja ozljeda. Sportske ozljede, u rasponu od slomljenih kostiju do oštećenih mišića, tetiva i ligamenata, mogu biti rezultat akutnih sila udara u kontaktnim sportovima ili svakodnevnog intenzivnog treninga i kondicije gdje dolazi do sindroma prenaprezanja.

Zbog toga se pojavila potreba za otkrivanjem najboljih i najbržih tretmana koji će omogućiti ozlijeđenom sportašu ili rekreativcu povratak treningu i natjecanjima brže od uobičajenog tijeka rehabilitacije, s malim rizikom od ponovnih ozljeda.

Hiperbarična terapija kisikom (HBOT) terapijska je primjena 100% kisika pod tlakom višim od 1 apsolutne atmosfere (ATA). Primjenjuje se stavljanjem bolesnika  u komoru s više mjesta ili bolesnika pojedinačno, a obično se u komorama postiže tlak od 1,5–3,0 ATA tijekom razdoblja između 60 i 120 minuta jednom ili dva puta dnevno.


HBOT se u prošlosti koristio empirijski, ali danas postoje podaci za njegovu racionalnu primjenu te je znanstveno dokazan doprinos HBOT-a u rehabilitaciji i regeneraciji nakon različitih sportskih ozljeda.U upalnoj fazi pokazalo se da je važan faktor induciran hipoksijom, koji promovira, na primjer, glikolitički sustav, vaskularizaciju i angiogenezu. Međutim, ako bi se opskrba kisikom mogla poboljšati (što se postiže HBOT-om) bez pospješivanja protoka krvi, propusnost krvnih žila mogla bi se kontrolirati kako bi se smanjilo oticanje i posljedično oštra bol.

U proliferativnoj fazi, u mišićno-koštanom tkivu (osim hrskavice), opskrba kisikom u ozlijeđenom području postupno se povećava i ključna je za sintezu komponenata izvanstaničnog matriksa kao što su fibronektin i proteoglikan.

U fazi preoblikovanja, tkivo se polako zamjenjuje koristeći opskrbu kisikom iz krvne žile koja je već ugrađena u organizirani mišićno-koštani sustav, osim hrskavice. Ako je oštećenje malo, tkivo se može povratiti s gotovo savršenom organizacijom, ali ako je opseg oštećenja velik, ožiljak (koji se uglavnom sastoji od kolagena- i manje je kvalitetan) može zamijeniti tkivo. Slijedom toga, ovisno o ozljedi, ovaj će kolagen postati nedovoljno tvrd ili labav u slučaju popravljanja mišića ili ligamenata.

Primjena HBOT-a za liječenje sportskih ozljeda je u znanstvenoj literaturi predložena kao modalitet terapije: primarni ili pomoćni tretman. Pokazani su obećavajući rezultati u pogledu upotrebe HBOT-a kao načina liječenja kod ozljeda povezanih sa sportom.

U svom istraživanju Ishii i suradnici izvijestili su o upotrebi HBOT-a kao metodi oporavka mišićnog umora tijekom Zimskih olimpijskih igara u Naganu [Ishii i sur. 2005]. Otkriveno je da su svi sportaši imali koristi od HBOT tretmana koji je pokazao brže stope oporavka. Ovi se rezultati podudaraju s rezultatima koje su dobili Fischer i suradnici koji sugeriraju da su se mliječna kiselina i amonijak brže uklanja korištenjem HBOT što dovodi do kraćeg razdoblja oporavka.


Zaključno možemo sa velikom sigurnošću reći da udisanjem kisika na povišenom tlaku možemo povećati granice vlastite tjelesne izdržljivosti, a pozitivni učinci HBOT svakako doprinose bržem i učinkovitijem oporavku nakon fizičkih iscrpljivanja i naprezanja, kao i bržem povratku sportskoj i rekreativnoj aktivnosti nakon ozljede. Brojni sportski timovi diljem svijeta su prepoznali  HBOT kao dopunsku metodu brže regeneracije nakon sportskih ozljeda, u kombinaciji s postupcima fizikalne terapije, ili kao postupak bržeg oporavka biokemijskih promjena u organizmu nakon većih tjelesnih naprezanja. Primjena HBOT u sportu i dalje je otvoreno područje za brojna istraživanja.U Regenerative Therapy Centru koristi se jednomjesna barokomora kako bi sve postigli najviši higijenski standardi i poštivale preporučene epidemiološke mjere.  Na taj način možemo ostvariti personalizirani pristup svakom korisniku te se u potpunosti posvetiti njegovom problemu. Korisnik udiše kisik kroz jednokratnu masku. Trajanje jednog tretmana je uobičajeno 60 minuta, ali o svim detaljima vezanim za dužinu terapije i broj tretmana potrebno je konzultirati se s liječnicima koji će, sukladno potrebama bolesnika, kreirati personalizirani prijedlog provedbe tretmana.


Rezerviraj termin još danas i dođi po svoju dozu kisika!
331 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page